Wat is de 3-2-1 methode?

De 3-2-1 methode is een richtlijn voor het maken van back-ups voor consumenten, hieronder leg ik uit wat dat inhoud.

De 3-2-1 methode toepassen:

Een goede back-up maken is niet lastig, het vraagt echter wel discipline. Een goede back-up maakt u door het 3-2-1 systeem aan te houden:

  • 3: Belangrijke bestanden heeft u minimaal 3 keer opgeslagen. 1 “werk” bestand, op de laptop of computer zelf en 2 reserve versies.
  • 2: Sla belangrijke bestanden op 2 verschillende media op, dus niet alles op dezelfde schijf of computer maar op verschillende apparaten.
  • 1: 1 kopie bewaart u op een andere plek. Dit kan een berging zijn of iemand die u vertrouwt. Zolang er bij brand, diefstal of andere omstandigheden altijd 1 kopie ergens anders bestaat.

Deze methode is natuurlijk niet de enige methode. Het is uiteindelijk aan u om een manier te gebruiken die bij u past. Aangeraden frequentie voor het maken van een back-up: Aangeraden is 1 keer per week een “offline” back-up. Voor bestanden die niet veranderen is het aangeraden om de werking van de back-up locaties om de 3 maanden te controleren.

Tot slot moet u voorzichtig zijn met cloud diensten zoals Dropbox. De privacy aspecten zijn hierbij niet eens het belangrijkste: Een virus op uw computer kan namelijk ook het bestand in de cloud verminken, niet alle diensten bieden gratis recovery aan in deze gevallen. Hierbij komen dan nog de eventuele privacy aspecten. Cloud diensten zijn handig voor het delen van bestanden tussen verschillende computers en het voorkomt verlies van bestanden mocht uw apparaat “spontaan” defect gaan.

Related Articles